Wat is Dryhopping?

Dryhopping. Dit klinkt gek. Bovendien bestaat er niet zoiets als een droge fase tijdens het brouwproces. Wat is dryhopping dan precies?

 

De Korte Versie

Dryhopping betekent dat er tijdens de rijpingsfase (lageringsfase) extra hop aan het bier wordt toegevoegd. Omdat de temperatuur tijdens deze fase lager is dan tijdens de kookfase (± 5°C) geeft de hop alleen die stoffen af die voor meer aroma zorgen en niet die stoffen die het bier bitterder maken (iso-alfazuren).

Dryhopping wordt dus gebruikt om het bier meer aroma te geven zonder dat het bitterder wordt.

 

De Langere Uitleg

Hop bevat meerdere stoffen, voor het brouwen van bier zijn de bitterstoffen en hopoliën het belangrijkste. De hopoliën geven bier hun aroma (bv. grapefruit of dennen) en de bitterstoffen geven bier hun – ehm – bitterheid. Je hebt ook verschillende hopsoorten: bitterhoppen, aromahoppen en dual-purpose hopsoorten. Brouwers maken voor één brouwsel vaak gebruik van verschillende hopsoorten.

Bitterhoppen worden vaak zo’n 30 minuten voor het einde van het kookproces toegevoegd. Aromahoppen worden pas de laatste 5 à 10 minuten meegekookt, omdat de oliën in hop ontzettend vluchtig zijn. De temperatuur die tijdens het kookproces wordt aangehouden ligt meestal tussen de 60 en 70 °C.

Hierin zit hem het verschil met dryhoppen. Dit gebeurt tijdens het lageringsproces (het laten rijpen van het bier na het kook- en gistproces). De temperatuur ligt hier rond de 5 °C. Omdat de temperatuur hier zo laag ligt komen echt alleen de hopoliën vrij die voor extra aroma zorgen. De aromahoppen die aan het einde van het kookproces worden toegevoegd geven namelijk altijd wel iets van bitterheid af aan het bier.

 

=> Nog meer weten? Lees hier ons artikel over hop.

Lees hier wat de term driekoppig betekent

Dryhopping: meer aroma zonder dat je bier bitterder wordt

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren