Treasure Hunt Update: Overijssel Foto’s

Welkom! In 2018 slaan we ons bierkamp elke maand in een andere provincie op: de Treasure Hunt. In Maart waren we in Overijssel gestationeerd. We trokken van hanzestad naar hanzestad op zoek naar het mooiste vloeibaar goud Uut Twente. Met de nuchterheid van Herman Finkers en onverzettelijkheid van Jaap Stam hebben we ons doel weten te bereiken: een selectie craftbier die de provincie Overijssel recht aandoet. Hieronder een klein fotoverslag van deze Treasure Hunt. 

Meer info over onze Treasure Hunt staat hier & de bierbox die bij de foto’s hoort (Groeten uit Overijssel) kun je hier vinden.

 

Brouwerij nummer 1 was Mommeriete in Gramsbergen. Dit oude schipperscafé draait zo goed dat er weinig bier buiten Gramsbergen terecht komt. Gert brouwt er op een echte Kaspar Schulz, de Ferrari onder de brouwinstallaties. Grotere batches bier worden bij Maallust gebrouwen, waar Gert ook lange tijd brouwmeester is geweest. Daar heeft hij – wegens grote drukte! – inmiddels het stokje doorgegeven aan Bert Calkhoven (van de Gulzige Gans). Zoals je ziet is er een café/proeflokaal waar al het bier gedronken kan worden. Wat je niet ziet is de grote binnentuin die achter het café verscholen ligt. Voor ons persoonlijk is deze groenstrook de grootste trekpleister van Gramsbergen. Goed om te weten: Mommeriete is elke dag geopend!

Binnenplaats van brouwerij Mommeriete in Gramsbergen

De oprit van brouwerij Mommeriete in Gramsbergen. Hun oude schipperscafé is een favoriete stop aan het ‘pietenpad’.

De Mommeriete brouwerij van binnen: Gea met bier in hand en de echte Kaspar Schulz brouwketels

Binnen bij Mommeriete: Gea met het bier en hun Kaspar Schulz brouwinstallatie.

 

Brouwerij Berghoeve uit Den Ham was al een favoriet toen we net met Hopper begonnen – en dat is het gebleven. Jurgen en Geralda zijn de brouwprofessoren uit het Oosten. Nadat ze elkaar ontmoette tijdens de studie levensmiddelentechnologie begonnen ze samen te brouwen. Inmiddels hebben ze hun boeren erf langzaamaan omgebouwd tot brouwwalhalla. Lees Celeste’s interview met Jurgen over de hele geschiedenis hier.
Tijdens dit laatste bezoek hebben we met Geralda nogmaals een rondje over het terrein gelopen. Even gedag zeggen tegen de brouwketels, het proeflokaal, de lagertanks, de barrels (met de toekomstige BA bieren) en de BRET-bier schuur. Het was koud, dus Geralda had een sjaal om, verder was alles gelukkig hetzelfde gebleven.

De Berghoeve brouwerij in Den Ham.

De route naar Den Ham voor bier van Berghoeve.

Brouwerij Berghoeve in Den Ham: Geralda, brouwketels en Barrel Aged bier.

De Berghoeve brouwerij: Geralda met de Uut Eerder Tied, ketels en de Barrels met bier.

 

Onze derde stop was Othmar in Ootmarsum. De naam komt van de legendarische koning Othmar die het dorp stichtte. De brouwers zijn trots op hun idyllische dorp in Twente. Goed om te weten: dit deel van Overijssel is een van de weinige plekken buiten Brabant/Limburg waar volop gecarnavald wordt.
Othmar is een ware familiebrouwerij. Dirk Heupink en zwager Bart hebben het brouwen van pa Heupink. Ze begonnen hun professionele avontuur in een hoek van een loods in Ootmarsum. De eerste keer dat we er langskwamen lag de brouwerij verstopt achter een aantal enorme oldtimer tractoren die in de loods werden opgeslagen.
Deze tractoren zijn meegegaan naar het nieuwe terrein (Commanderieplein) naast het Ootmarsumer openluchtmuseum. Hun nieuwe domein doet aan als de binnenplaats van een kasteel. Aan de ene kant van het plein zit er horeca, aan de andere kant de brouwerij. De bar is niet van Dirk en Bart, maar ze hebben hun koperen brouwketels wel middenin de kroeg geplaatst! Het bier wordt middels een ondergrondse leiding naar de andere kant van het plein geleid waar de gist- en lagertanks staan. Behoorlijk indrukwekkend allemaal.

Ootmarsum en de Othmar brouwerij

De weg naar Ootmarsum en de Othmar brouwerij: het brouwkasteel!

De brouwketel en lagertanks van Othmar. Bart staat voor de tanks.

Binnen bij Othmar: het bier wordt aan de ene kant van het plein gebrouwen en komt dan via een ondergrondse leiding in de lagertanks – waar Bart voor staat – terecht.

 

Tenslotte, Davo in Deventer. Zoals Deventer opdoemde uit de mist deed denken aan onze eerdere trip naar Nijmegen voor het Oersoep bier: weg, brug, rivier, stadswal, oude stad. Alleen passeerden we hier niet De Waal maar de machtige IJsel.
De brouwerij valt niet te missen. Het grote gebouw ziet er van buiten uit als een oude fabriek, maar het enorme logo op de gevel laat je weten dat je goed zit. Vanbinnen is het gebouw omgetoverd tot moderne – doch knusse – brouwerij / proeflokaal / bierwinkel. Je kunt zien dat de vier Davo-eigenaren het geld dat ze binnenhaalden met hun crowdfundactie goed besteed hebben! Een must see voor bierliefhebbers.

De route naar de Davo brouwerij in Deventer

De route naar Davo in Deventer: wij zijn Twente!

Het pand van de Davo brouwerij in Deventer.

De Davo brouwerij (Deventer). Ja, dat is een mooi pand!

Brouwerij Davo van binnen: de bar, de barvrouw en de brouwketels.

Binnen bij Davo: barvrouw Elena, de brouwketels en de bierbar met het beste bieren.

De bieren uit de Groeten uit Overijssel bierbox.

Groeten uit Overijssel!

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

One reply on “Treasure Hunt Update: Overijssel Foto’s

Comments are closed.