Reinheitsgebot: Hopper legt uit

Reinheitsgebot
 Ja, dat klinkt streng. Zoals je vast verwacht is deze term afkomstig uit Duitsland.

 

Duitse Bierwet

Het Reinheitsgebot is is een Duitse wet die in 1516 in het hertogdom Beieren werd ingevoerd en voorschreef dat bier alleen maar gerst, water en hop mag bevatten. De wet werd door hertog Wilhelm IV ingevoerd met als doel: belasting innen. Gerst was voor bier, tarwe was voor brood. In Duitsland wordt bij tijd en wijlen weer aan deze wet gemorreld, maar het voorschrift geldt nog steeds! Met dien verstande dat gist tegenwoordig ook officieel is toegestaan (gist als micro-organisme was in 1516 nog niet ontdekt, Louis Pasteur publiceerde zijn Etudes sur la Bière pas in 1876).

 

De Smaak

Is dit bier dan ook anders? Jawel. Brouwers maken gebruik van een heel scala aan ingrediënten om bieren een specifieke smaak of aroma te geven, denk aan fruit (sinaasappel- of limoenschil), kruiden (koriander- of paradijszaad) of verschillende soorten suikers.

Een bier dat is gebrouwen volgens het Reinheitsgebot kan door de eigenschappen van graan, hop en gist ook veel verschillende kanten opgaan, maar het houdt ergens op. Sommige mensen gaan hierdoor juist prat op deze bieren, je weet namelijk ook zeker dat er geen gekkigheid aan je bier is toegevoegd.

 

De Uitzondering

Weizen bier of Weiss bier. Dit is de bierstijl(en) waar Duitsland tegenwoordig het meest om bekend staat. Waar de meeste bieren voornamelijk met gerst worden gebrouwen wordt voor de Weizens minimaal 50% tarwe gebruikt. De tarwe zorgt voor een karakteristieke lichtzure smaak. De eiwitten in tarwe maken het bier bovendien troebel en het schuim dik. Waarom mag voor deze bieren dan wel tarwe gebruikt worden en voor ander bier niet?  Heel simpel: het Weissbier was te populair! Dus de Weizens zijn de uitzondering op regel.

 

Wat betekent het Reinheitsgebot? Lees het hier

Het Reinheitsgebot: de Duitse bierwet

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren