Jordanees na 500 jaar wederom afhankelijk van bier door sinkhole Marnixstraat

Door: Celeste Dorigo 1 november 2017, 16:07

In de ochtend van 1 november creëert een sinkhole overlast voor inwoners van Amsterdam. De verzakking in de Marnixstraat stremt niet alleen het verkeer, maar laat ook de Jordanees zonder watertoevoer. De vraag is nu of de Amsterdamse volksbuurt terug zal grijpen naar bier. In de middeleeuwen was dit, bij gebrek aan schoon drinkwater, de dagelijkse gang van zaken.

Mark Kenter, zytholoog, licht toe dat er destijds weinig schoon drinkwater beschikbaar was in een stad van Amsterdams formaat. De bevolking loste dit effectief op door de consumptie van bier. “Inmiddels zijn we velen jaren verder, maar het is in een situatie als deze een zeer geschikte optie.” Een verschil met de geschiedenis is dat er inmiddels veel meer bekend is over het vloeibaar goud. Zo weten we nu dat het ook positief effect heeft op de huid en het haar. Men kan dus overwegen om ook te douchen met bier, aldus Mark Kenter. Daarbij geeft hij het advies om pils te gebruiken voor het douchen en om ambachtsbieren te drinken.

Kenter benadrukt wel dat de lever van de gemiddelde Amsterdam niet meer gewend is aan overmatig nuttigen van bier en waarschuwt voor de mate waarop wordt gedronken. Hij zegt: “Sommige mensen hebben er moeite mee om twee liter water per dag te drinken, dat probleem komt aanzienlijk minder vaak voor bij bier.”