Bier zonder hop is als… Hop brengt houdbaarheid, de kenmerkende bittere smaak en kleurrijke aroma’s. Iedereen die bier kent, kent hop. De bloemen zijn herkenbaar, maar weinigen kennen het verhaal achter hop. Bij deze!

Bier is hop, graan, water en gist. Hop werd oorspronkelijk toegevoegd als conserveringsmiddel. Door hop toe te voegen, werd het alcoholpercentage hoger. Dat maakte bier langer houdbaar en geschikt voor transport over lange afstanden. Een effect van hop was daarnaast dat de smaak en het aroma veranderde.

Veel vroeger werden er verschillende kruidenmengsels gebruikt voor smaak – en houdbaarheid – waarvan Gruit de bekendste is. De reden dat men na ontdekking hop is blijven gebruiken is omdat het simpelweg de beste smaak/aroma combinatie heeft! Vandaag de dag voegt de brouwer het eigenlijk eens niet meer toe met de houdbaarheid in gedachte. Het doet uitsluitend dienst als smaakmaker.

 

Groene Vingers

De officiële naam van de plant is Humulus Lupulus. Hop is familie van de Hennepplant. Brouwers groeiden de hopplanten vroeger vaak vlakbij de brouwerij. Tegenwoordig zijn er nog steeds microbrouwers die dit doen, denk aan het befaamde hopveld van Henk (klik hier voor tekst over Henk en wat foto’s van Henk). Alleen de bloemen van de vrouwelijke planten worden gebruikt voor het brouwproces. Tijdens mijn Zythologie opleiding in België werd me verteld dat er daar nog steeds een wet van kracht is die je strafbaar stelt als je een mannelijke hopplant niet vernietigd zodra je hem ziet staan. Een Belgische – veel betere – versie van shoot on sight! De vrouwelijke bloemen (hopbellen) kunnen in hun geheel worden gebruikt, maar meestal worden ze verwerkt in de geperste vorm van korrels/pallets of een olie-concentraat.

 

Smaak en Aroma

Hop bevat hopbitterstoffen en hopoliën. De hopbitterstoffen zijn alfazuren die tijdens het koken worden omgezet in iso-alfazuren. Deze zorgen voor de langere houdbaarheid en de karakteristieke bittere smaak. Tip: de bitterheid van het bier staat op een flesje vaak vermeld in de vorm “IBU/EBU”, lees hier wat deze afkortingen betekenen.
Het zijn de hopoliën die het bier zijn aroma geven. Echter verdampen de oliën snel en gaat er 90 procent van verloren tijdens het kookproces. Daarom worden de aromahoppen alleen de laatste paar minuten meegekookt, de bitterhoppen worden veel langer meegekookt. Er is ook een nieuwe truc die brouwers toepassen om een extra shot hoparoma toe te voegen: Dryhopping. Dit betekent dat er na het kook- en gistingsproces extra hop aan het koude bier wordt toegevoegd (lees er hier meer over).

Amerikaanse hopsoorten en hun karakteristieken

Overzicht van een paar Amerikaanse hopsoorten en hun karakteristieken

Verschillen

Bij het toevoegen van hop kan een brouwer dus kiezen op welk moment hij de hop toevoegt: aan het begin (bitter) of einde (aroma) van het kookproces of zelfs tijdens de lageringsfase (extra aroma). Er zijn meer manieren om de smaken en aroma’s van een bier te nuanceren. Er bestaan namelijk ontzettend veel verschillende soorten hop. En al deze hopsoorten hebben verschillende karakteristieken (zie foto). Het kweken en selecteren van deze eigenschappen is een hele wetenschap op zich. Amerikaanse hoppen staan bijvoorbeeld bekend om hun intense citrusaroma’s (citroen, grapefruit, lychee, ananas, etc.). In de basis is het echter het belangrijkste om te weten dat er bitterhoppen, aromahoppen en dual purpose hoppen zijn. Hoe deze hun smaken en aroma’s afgeven ligt aan de kunde van de brouwer!

 

IPA

Als je het over hop en bier hebt moet je het even over de IPA (India Pale Ale) hebben. Deze bierstijl staat namelijk bekend om zijn hoge hopdosis. Het is een verslavende bierstijl die je eerst moet leren waarderen door zijn hogere bitterheid. Maar als je echt benieuwd bent naar de karakteristieken van de verschillende hopsoorten zul je toch verschillende IPA’s moeten proeven. Drink bijvoorbeeld een English IPA en een American IPA naast elkaar. De English IPA, je raad het al, is gebrouwen met Engelse hopsoorten en de American IPA met Amerikaanse. De Engelse IPA is erg kruidig en de Amerikaanse IPA erg fris door het hoge citrus gehalte van de hop. Oja, het is heel erg makkelijk om je eigen hop te verbouwen. Pas wel op: het is een woekerplant die voordat je er erg in hebt je hele tuin over heeft genomen!

=> Meer over de IPA vind je in dit artikel

Hop on.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

2 replies on “Hop

Comments are closed.