Fust versus Fles; Kwestie van Smaak

Laten we één ding voorop stellen: het is een kwestie van smaak en het verschilt per biertje. Bier van de tap is niet per definitie beter dan bier uit een fles. Verschillen zijn er wel degelijk. Ieder heeft zijn voorkeur en sommige bieren zijn bedoeld om op een specifieke manier te schenken.


Wat heb je op de tap?

De discussie tussen tap en fles is niet nieuw. Er werd dan ook een onderzoek aan gewijd. Dat leidde tot de conclusie dat er een paar eigenschappen zijn die een fust aantrekkelijker doen lijken. Allereerst is er, in verhouding tot het fles, minder lucht aanwezig. Daardoor zal er minder oxidatie plaatsvinden. Bovendien is een constante temperatuur belangrijk voor het behouden van de gewenste smaak. Bij fusten wordt hier zorgvuldiger mee omgegaan dan bij flessen. Een nadeel van het fust is dat de hoeveelheid koolzuur in je bier soms hoger is. In een café voegt men koolzuur toe uit een aparte fles. Hoe hoger het koolzuur gehalte, des te sneller krijg je koppijn van je biertje.


Doe toch maar een flesje

Wetenschappelijk gezien lijkt de tap dus een betere optie. Echter zijn er genoeg bieren die bedoeld zijn om uit de fles te drinken. Na het bottelen voegen brouwers vaak nog extra suikers toe. In de fles fermenteren deze tot alcohol en koolzuur. Met andere woorden: het brouwproces wordt verlengd en de smaak ontwikkelt zich op een manier die niet mogelijk is op fust. Hier krijg je prijswinnende bieren van. Bij bieren zoals een Westvleteren is het dus juist wenselijk dat het een tijd in een fles heeft gezeten.
Het grootste voordeel van een flesje is echter dat je de menselijke factor – de barman – buitenspel zet. Er zijn een paar redenen waarom dit handig kan zijn. Ten eerste, je wilt het perfecte percentage koolzuur in je bierglas. Dit komt ten goede van het bier en ook brouwers besteden daar tijd en aandacht aan. Bij een flesje is dit percentage altijd optimaal. Bij bier van de tap is de hoeveelheid koolzuur afhankelijk van de tapkunsten van de barman. Bovendien heb je met een flesje zelf de controle over de temperatuur waarop je het bier uitschenkt. In de kroeg stelt men de tap vaak te koud in voor speciaalbieren. Dit gaat ten koste van de smaak. Tenslotte, flesjes zijn van de binnenkant altijd schoon! Tapleidingen zijn dit niet per se, dit kan tot vieze geuren en – in het ergste geval – tot infecties leiden.

Je hebt geen reden tot keuzestress, want bier blijft bier. Door vaak genoeg te bestellen, merk je vanzelf waar jouw voorkeur ligt.

One reply on “Fust versus Fles; Kwestie van Smaak

Comments are closed.