Bewuste Brouwers: Hoe Duurzaam is Craftbier Eigenlijk?

Bierliefhebbers vragen zich vaak af hoe duurzaam of groen hun favoriete drank is. Wij hebben al onze kennis bij elkaar gesprokkeld en hebben gelukkig goed nieuws: Nederlandse brouwers scoren hoog op de duurzaamheidsladder. Ze maken zelfs het duurzaamste speciaalbier, of eigenlijk craftbier, ter wereld.  Denk hierbij aan energie en water efficiëntie in het bouwproces, maar ook aan duurzame verpakkingen en landbouw.

 

De duurzame kracht van CRAFT

Craftbier en craftbierbrouwers zijn geen hippe termen die speciaalbier vervangen. Craftbier is toch echt het betere speciaalbier. Niet alleen qua smaak, maar dus ook voor onze planeet. Brouwers van craftbier brouwen hun bier op onverdunde basis. Dat betekent dat er geen gekke toevoegingen nodig zijn om het bier aantrekkelijker te maken (Mark vertelde er al iets over op Culy, in dit artikel over craftbier). Daarnaast zijn craftbrouwers open over de ingrediënten van hun bieren, de afkomst en productielocatie (voor meer informatie over craftbier ziehier). Bij grote brouwerijen blijft dit dikwijls een mysterie. Voor duurzame bieren die je met een goed geweten kunt drinken moet je dus bij het craftbier zijn. We geven hieronder een aantal heldere voorbeelden.

 


1 Ingrediënten voor bier: lokaal en biologisch

De basis ingrediënten van elk bier zijn water, mout, hop en gist. Een groot deel van deze ingrediënten worden lokaal verbouwd waardoor de afstand tot de brouwketels tot een minimum beperkt blijft. Naast ingrediënten met een lokale oorsprong zijn ze ook vaak zelfs biologisch. Voorbeelden hiervan zijn brouwerij Ramses die biologisch geteelde mout uit de directe omgeving gebruikt en de Gooische bierbrouwerij die zo mogelijk alleen maar biologische ingrediënten gebruikt zoals de ‘ouderwetse’ granen van de geadopteerde stadsakker in Laren. En als craftbier brouwers dan toch nog wel toevoegingen willen gebruiken voor het beste resultaat, dan worden er natuurlijke toevoegingen gekozen. Brouwerij The Sisters haalt voor hun Apis de toevoegingen honing en grapefuit om de hoek van de brouwerij.

Hop met een lokale oorsprong is echter een lastige zaak omdat er bar weinig hopvelden in Nederland bestaan. Sommige inventieve Nederlandse craftbier brouwers lossen dit op middels eigen hopteelt, die dikwijls ook nog eens biologisch is, zoals Henks hoptuin (Epe Bier Collectief). 10 punten voor Henk!

 

2 Energiebesparing

Duurzaam bier betekent ook efficiënt energieverbruik tijdens het bier brouwproces. Brouwerij Ramses gebruikt bijvoorbeeld geen gas meer maar een houtpalletkachel, wat een aanzienlijke energiebesparing oplevert. Brouwerij Hoop heeft zelfs de Zaanse ‘duurzaan award’ gewonnen omdat zij gebruik maken van zonne-energie. Maar liefst 356 zonnepanelen zorgen ervoor dat er smakelijk én duurzaam bier gebrouwen kan worden. Ook de Amsterdamse brouwerij Oedipus zet zijn beste beentje voor met ‘solar powered beer’, een initiatief waarvoor een succesvolle crowdfundactie werd gehouden. Zonne-energie is dus een hot topic in de Nederlandse craftbier wereld.


3 No waste!

Water is essentieel voor het brouwen van bier, maar ook een aandachtspunt omdat er veel verspild wordt. Brouwers van craftbier richten zich massaal op de reductie van het waterverbruik. En met succes! Koel en spoelwater wordt hergebruikt, want 90% van het water dat wordt gebruikt in het brouwproces komt niet in het bier maar is om te koelen en te spoelen. Brouwerij de Prael doet er een schepje bovenop en heeft zelfs regenwater bieren in haar assortiment! De afvalproducten die ontstaan worden eveneens niet zo maar weggegooid. Bostel wordt bijvoorbeeld gebruikt als dierenvoeding, of wordt verwerkt brood.

 

4 De brouwerij als sociale werkplaats

Dat Nederlandse craftbier brouwers bij willen dragen aan een duurzame wereld door te brouwen met lokale en biologische producten én bewust met energie en water om te gaan mag duidelijk zijn. Maar een duurzame wereld betekent ook een wereld waar plek is voor iedereen. Een aantal brouwerijen heeft dan ook het initiatief genomen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen zodat ze volop aan de samenleving deel kunnen nemen. Brouwerij De Prael, De 7 Deugden, Praght en De Leckere zijn hier mooie voorbeelden van.

 

Het beste Nederlandse speciaalbier is dus craftbier dat door ge-engageerde en ambachtelijke brouwers wordt geproduceerd. Bovendien hebben zij oog voor de wereld in de breedste zin. Dit levert bier op waar je bijzonder blij van wordt, maar ook de wereld om je heen. Cheers (to that)! Bekijk onze bio-selectie op onze kerstpakketten pagina.