De Klassiekers: Blond, Dubbel, Tripel, Quadrupel

Er bestaan gigantisch veel biersoorten (stijlen). Je raakt in een goed biercafé al snel verdwaald in de eindeloze mogelijkheden. Een aantal namen komen altijd terug: Blond, Dubbel, Tripel en Quadrupel. Deze traditionele en geliefde bierstijlen kom je op bijna elke bierkaart tegen. Het is dus goed om te weten wat die namen betekenen. We leggen het uit!

Oorsprong

In de middeleeuwen werd er al volop bier gebrouwen. In verband met speciale gelegenheden – en een strikt hiërarchische samenleving – werd er onderscheid gemaakt in biersoorten. Het lichte bier was voor alledaags gebruik. Door extra ingrediënten toe te voegen, werd het bier voller van smaak, met meer alcohol. Deze bieren kostten meer en werden daarom genuttigd tijdens bijzondere gelegenheden of door de adel. Een makkelijke manier om de bieren te typeren was Single, Dubbel en Tripel. Later kwam hier de Quadrupel bij. Single kennen we inmiddels als Blond bier. In de loop der jaren zijn de recepten voor de verschillende bierstijlen steeds meer gestandaardiseerd. Hierdoor zeggen de stijlen nu ook iets zeggen over de smaak en zijn een goede hulp bij het kiezen van een bier. Wij hebben hieronder geprobeerd deze smaken zo goed mogelijk voor je te beschrijven.

 

 

 

 

 

Blond

Mild zoet, fruitig, zachte bitterheid/kruidigheid. Alcoholpercentage rond de 6%.
Een allemansvriend die geschikt is voor elk moment.

Kleur:
Blond.
Aroma: Graan, fruit van de gist, kruidige of bloemige hop.
Smaak: Mild zoet, medium body, droog, graan, fruitig, milde hopbitterheid.

 

Dubbel

Een zoeter bier met karamel/chocolade of roodfruit aroma. Vol van body en smaak. Weinig tot geen bitterheid. Alcoholpercentage rond de 7%.
Perfect voor de bierliefhebber, zoetekauw, of bitterheid-mijders.

Kleur: Amber tot donkerbruin.
Aroma: Complexere zoetere aroma’s van de mout (graan), van donkere chocolade en karamel aroma’s tot het veelvoorkomende aroma van roodfruit. Kandijsuiker, rozijnen en lichte alcoholen zijn ook vaak waarneembaar. Weinig hop.
Smaak: Gelijk aan het aroma. Zoet door de restsuikers (niet vergist). Volle body en smaak, kan droog eindigen. Milde alcohol warmte.

 

Tripel

Kruidig/fruitig (banaan), mild zoet, gemiddeld tot stevig bitter, droog, hoger in alcohol (rond 8%).
De favoriet van menig bierdrinker.

Kleur: Meestal blond.
Aroma: Fruitig van de esters (door de vergisting). Vaak ook kruidig (o.a. peper en kruidnagel) met een licht hoparoma. Verreweg het bekendste aroma is banaan.
Smaak: Zoet van de mout (graan), kruidig, fruitig en hoger in alcohol. Anders dan de Blond, Dubbel of Quadrupel is de Tripel vaak redelijk bitter van de hop. Vaak meer koolzuur dan gemiddeld en een droge afdronk.

 

Quadrupel

Complexe en diepe smaak. Geroosterd zoet en mild fruitzuur. Weinig bitterheid. Verwarmend effect van de alcohol (rond 10%).
Voer voor de echte bierliefhebber. Haal hem ruim van te voren (half uur) uit de koelkast en drinkt langzaamaan.

Kleur: Blond tot donker, verschilt van bier tot bier.
Aroma: Rijk moutaroma. Zoet van de onvergiste suikers (bv. kandij). Fruitige esters van de gist, vaak degedroogde varianten: rozijnen, pruimen, vijgen. Soms kruidig door toevoegingen of een vanillearoma door rijping op, of toevoeging van, hout.
Smaak: Gelijk aan het aroma. Redelijk droog, wel een vol mondgevoel. Alcoholwarmte. Weinig bitterheid.

 

Bij alle vier de bierstijlen gaat het om een goede balans tussen de zoete en zure smaken. Bij de Blond en de Tripel komt hier vaak nog wat kruidigheid en/of bitterheid bij. De Dubbel en Quadrupel zijn zoeter en voller van smaak, deze twee zijn ook het meest geschikt om langer te bewaren. De smaak wordt hier zachter, ronder en dieper van.

Blonde bieren, Dubbels, Tripels en Quadrupels kennen hun oorsprong in de kastelen en Abdijen van de Middeleeuwen, maar worden al lang niet meer alleen door Abdij- of Trappistenbrouwerijen geproduceerd. Eigenlijk heeft elke zelf respecterende brouwerij een Blond en Tripel in het assortiment, monnik of niet. De Abdij/Trappisten versies kun je wel vaak herkennen aan de gistsoort die is gebruikt: Trappistengisten brengen karakteristieke volle en fruitige smaken met zich mee. De Trappisten brouwerijen zijn ook erg trouw aan de smaakprofielen zoals die hierboven staan beschreven: je weet ongeveer wat je kunt verwachten. Andere brouwerijen experimenteren vaker met hun smaken en aroma’s. Daar kan het lekkerder of origineler van worden, het kan ook verkeerd uitpakken!

 

⇒ Meer info over Trappisten- en Abdijbier? Lees dit artikel

 

 

BewarenBewaren

One reply on “De Klassiekers: Blond, Dubbel, Tripel, Quadrupel

Comments are closed.