De Bierstijl – Saison (aka Farmhouse Ale)

De afgelopen jaren is de Saison steeds populairder geworden. Dit is niet altijd zo geweest, het was een stijl die enorm locatiegebonden was. Inmiddels wordt het eigenzinnig frisse en lichte bier gezien als perfecte manier om de dorst te lessen. Is de term nieuw voor je? In dit artikel leggen we uit wat je kunt verwachten van een Saison.

 

Oorsprong

De roots van de Saison liggen in het Belgische Henegouwen. In deze Waalse provincie brouwden de boeren het in de winter. Tijdens de zomer konden de seizoenswerkers – “saisonniers” – er hun verfrissing uit halen. We hebben het hier dus over een seizoensbier. De bieren bevatten destijds weinig alcohol (± 3 procent) en de toegevoegde hop verlengde de houdbaarheid. Toen de traditie verdween om het bier tijdens het oogsten te drinken, nam ook de interesse in de bierstijl af. De Saison dreigde te verdwijnen. Doordat de craftbier wereld de stijl omarmde – en er een aantal kleine aanpassingen in receptuur plaatsvonden – kwam er nieuw leven in de brouwerij! Inmiddels wordt de Saison wereldwijd opgepikt door de meer experimentele bierliefhebbers.

 

Eigenschappen

Wat is er dan veranderd? Vandaag de dag wordt de Saison het hele jaar door geproduceerd. Het alcoholpercentage is iets verhoogd tot 5/6 procent. De karakteristieke verfrissende smaak met citrus en geel fruit is hetzelfde gebleven. Wat ook opvalt is de kruidige smaak – van kruiden zoals korianderzaad en steranijs – die van oudsher worden toegevoegd. Naast de kenmerkende kruidigheid en fruitigheid is het de specifieke gist – de Saisongist – die deze stijl echt zijn eigen smaakprofiel bezorgd. De bieren zijn Goud tot oranje van kleur en meestal ongefilterd.

 

Farmhouse Ale

De naam die internationaal (lees: in de craftbier wereld) voor Saison wordt gebruikt is Farmhouse Ale. Dit is natuurlijk een verwijzing naar de ontstaansgeschiedenis van het bier: de boerderijen, hun zomerse landarbeiders en de bierconsumptie tijdens werktijd!
Officieel wordt de naam Farmhouse Ale gebruikt voor alle bieren die vanuit de traditie door arbeiders op het land worden gebrouwen én gedronken. De grap is dat meerdere landen landen deze traditie kennen. Zo heb je naast de Saison (Belgisch) bijvoorbeeld nog het Bière de Garde (Frans), de Sahti (Fins) en de Gotlandsdricka (Zweeds). De Saison is wel verreweg de bekendste van alle Farmhouse Ales en deze twee namen worden dan ook inwisselbaar gebruikt.

 

Verschillende Saisons

Binnen de Saison stijl zijn sowieso wat nuanceverschillen te erkennen, maar we spreken (nog) niet over verschillende soorten. Wil je het zelf proeven? Hieronder een paar suggesties van ons, Hopper Zythologen.

Dit zijn een aantal Hollandse Saisons die we eerder voor de box selecteerden:
De Saison Melon van Oersoep uit Nijmegen (Hüll Melon hop = groene meloen!)
– De Dark Saison van Kinhem (uit IJmuiden)
– De Zonnegloed van de Naeckte Brouwers (uit Amstelveen)
– De Harrie van de Kaapse Brouwers (uit Rotterdam)

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren