De Bierstijl – Kölsch

Kölsch bier komt uit Keulen. Een convenant beschermt de naam. Deze afspraak heeft er jammer genoeg ook voor gezorgd dat de bierstijl buiten de stad minder bekend is. Daardoor vind je deze mooie stijl veel minder vaak in Nederland terug. Een Hollandse Kölsch is officieel hartstikke illegaal. In Keulen zelf is echter geen drankzaak te vinden zonder houten vaten gevuld met de hun eigen variant op Blond.


Afkomst 

Kölsch bier kan worden beschouwd als de gefilterde versie van Witbier (Weiß bier géén Weizen) wat van oudsher in Keulen wordt geproduceerd. Nadat steeds meer brouwers de nieuwe gefilterde stijl gingen brouwen, besloten de brouwers in 1986 een convenant te tekenen. Dit had als resultaat dat alleen brouwers met zicht op de Keulse Dom de titel mochten bezigen. In 1997 heeft de EU de Kölsch zelfs erkend als regionale specialiteit. Door verhuizingen en vele overnames wordt er nogal een loopje genomen met de Dom-afspraak, maar het aantal officiële Kölsch brouwers blijft beperkt.

Tot op de dag van vandaag zijn ze in Keulen trots op hun bierstijl en vind je er een enorm aanbod aan Kölsch bier. Traditiegetrouw hebben cafés het op de tap uit houten vaten. Deze houten vaten zijn ook in het klein verkrijgbaar voor de bierfanaten die het thuis wil drinken.

 

Eigenschappen

Kölsch vertoont veel overeenkomsten in smaak met Witbier en Blond bier. Het is fris, zoet en licht bitter. Het belangrijkste verschil in stijl is dat Kölsch wordt gefilterd en Witbier niet. Verder heeft het bier een romige schuimkraag, een vrij neutrale geur en rond de vijf procent alcohol. De afdronk is droog en een Kölsch heeft – zeer belangrijk – een hoog koolzuurgehalte. Door deze droogheid en vele bubbels kun je dit bier zeker eens als Champagne vervanger proberen! Tenslotte wordt de Kölsch, zoals ieder Duits bier, gebrouwen volgens het Reinheitsgebot (geen toevoegingen). Meer over het Reinheitsgebot lees je hier.


Verschillende Kölsche bieren

Ondanks de beschermde titel zijn er in Nederland een klein aantal Kölsche bieren verkrijgbaar. We kennen ze nog niet allemaal, in 2017 hebben we bijvoorbeeld de SK17 van de Berging Brouwerij uit Purmerend voor de box geselecteerd.

Lees hier Mark’s verhaal over deze Hollandse Kölsch:
– de SK17 van de Berging Brouwerij

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren