Brouwerij Focus: Klein Duimpje

Luttele kilometers bij de Keukenhof vandaan vind je een door kenners goed bewaard geheim. Tussen de bollenvelden van Hillegom ligt brouwerij Klein Duimpje. Hier wordt craftbier gebrouwen en sinds 2014 het befaamde Midsummer Music en BBQ festival gehouden. Mark bracht na zijn eerste bezoek in 2014 verslag uit. Lees hier wat hij schreef.

 

Huisbrouwerij Klein Duimpje

Nadat ons proefpanel het bier van Huisbrouwerij Klein Duimpje wild enthousiast een hoge score had toegekend zat er niets anders op dan deze brouwerij te bezoeken. Bij aankomst voelen we ons ietwat in de maling genomen: de huisbrouwerij is bepaald geen klein schuurtje in iemands achtertuin. We treffen een volwaardige brouwerij aan met grote ketels, vulmachines en opslagloods met dozen tot aan het plafond aan. Klein Duimpje is niet meer zo klein.

 

Nederlands Kampioen

De brouwerij blijkt een oud bollenbedrijf te zijn geweest. Na een lange zoektocht naar een geschikte plek opende brouwer Erik Bouman middenin de Hillegommer bollenvelden in 2012 de deuren van zijn brouwerij. Erik is een druk bezet man, en op het moment dat we met hem afspreken is hij dan ook met nog een handvol vrienden hard bezig om nieuwe bieren aan de collectie van Klein Duimpje toe te voegen.

Erik begon in 1990 als amateur wijnmaker en promoveerde zichzelf in 1994 naar amateur bierbrouwer.  In 1997 werd Erik Nederlands Kampioen amateur bierbrouwen met zijn brouwsel Erik de Noorman en werd Huisbrouwerij Klein Duimpje opgericht (note: deze stopten we in 2016 in de box).
Vanaf 2012 kon er echt serieus met brouwen worden begonnen op de huidige bollenlocatie. Inmiddels gebeurt dit met ongeveer 25 vrijwilligers en een paar betaalde krachten. De naam van de brouwerij is recent dan ook officieel veranderd van Huisbrouwerij Klein Duimpje in Brouwerij Klein Duimpje.

 

de erik de noorman van brouwerij klein duimpje een barley wine bier

De Erik De Noorman van brouwerij Klein Duimpje

Midsummer Music en BBQ Festival

De grote Klein Duimpje familie staat af en toe nog steeds te kijken van de populariteit van hun bierbrouwonderneming. In juni 2014 organiseerden ze samen met PINT hun eerste Zuid-Hollandse Midzomer Bierfestival. Terwijl ze zelf hoopten op 500 bezoekers kwam er 1100 man op het – tot festivalterrein omgebouwde – voorplein af. Dit stond vol met barbecue-ers en brouwers. Dus als dit opsomt – brouwers, craftbier, bbq, midzomerzon – is die grote belangstelling niet heel erg verrassend!

 

Note: dit festival vind nog steeds elk jaar in juli plaats. Zet het in de agenda!

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren