Brouwerij Focus – Epe Bier Collectief

Wat heerlijk, mensen die met hart en ziel de bieren staan te brouwen. Terwijl de schuimkraag mijn bovenlip kietelt, voert Henk Overbosch het woord. Samen met vier anderen vormt hij het Epe Bier Collectief. OAK Afschot, één van de weinige Schwarzbieren in Nederland, en dan gerijpt met eikenhout, komt bij hen vandaan. Je vindt hem in februari terug in je box. Hij vertelt hoe een uit de hand gelopen hobby leidde tot het Collectief.

    


Hoe is het Epe Bier Collectief ontstaan?

De fascinatie voor speciaal bier bestond bij Henk al lang. Eind jaren 90 rolde de eerste liters de keuken uit. Letterlijk, het brouwen gebeurde in de keuken. Op zijn manier maakte hij dingen die perfect op zijn smaak inspeelde. De hobby liep verder uit de hand toen hij een gelijkgestemde ontmoette. Henk Wesselink verscheen op televisie vanwege zijn hopveld in Epe. “Ooit was Emst (bij Epe) de hophoofdstad van Nederland.” In 15e -16e eeuw kwam bijna alle hop van deze velden. Dat verdween met de opkomst van de import. Hop uit het buitenland was goedkoper. Sinds die tijd was Wesselink de eerste die weer een hopveld aanlegde. Samen brachten ze de verse hop naar De Molen. Zij durfde het aan om met verse hop aan de slag te gaan. Voor ze het wisten hadden ze een bescheiden, doch professionele eerste oplage van bier met verse hop, uniek in Nederland. Het Collectief werd geboren.

 

Wat is eigen aan het Epe Bier Collectief?

Terwijl Henk zijn verhaal vertelt, herken ik terugkerende thema’s. De trots die hij voelt voor Epe en de Veluwe is daar één van. In geur en kleur beschrijft hij de geschiedenis van het dorp en het enthousiasme over een product dat echt van Epe is. Een ander thema is de conceptgedachte. De vrienden denken na over bier in hun context. Wat eet je erbij? Wanneer drink je het en met wie? Zo kwam ook de Afschot tot stand. Wilde zwijnen waren in Epe het gesprek van de dag. Deze hadden op dat moment het dorp op z’n kop gezet. Het bier moest een perfecte natje zijn om bij te praten en discussie te voeren over de oplossing. Ten slotte zijn daar de verse ingrediënten. Naast verse hop, werkten ze met pompoenen, gember en citroenen.

 

Hoe zie jij het Collectief?

Het is een hobby. Als ik hem vraag naar zijn baan vertelt hij over zijn werk als ICT-er. Hij besteedt gemiddeld een halve dag per week aan het Collectief. “Het is afhankelijk van het seizoen. Soms staan we met 25 vrijwilligers een weekend lang hop te plukken of gember te schillen.”

Hij is niet van plan te stoppen met zijn werk. Juist het feit dat het als hobby wordt gezien geeft speelruimte. De winst en vraag vanuit de markt zijn minder belangrijk. Dit geeft gelegenheid om bieren te maken die zij zelf de moeite waard vinden. Ze organiseren hun eigen proeverijen en dagen collega-liefhebbers uit om hun kijk op de bieren te delen. Eerder werkte ze al samen met professionele chefs om een receptenboek bij de bieren te maken.

 

OAK Afschot

De OAK afschot vindt je dus in februari in de Hopper Bierbox. En als we ons dan toch op de Veluwe wanen, maak het dan compleet met ham van wild zwijn. Volgens het Epe Bier Collectief het best gecombineerd met een stukje Coppa di Parma van zwijn. Dit is een ham met een kruidige, sterke smaak.

BewarenBewaren

One reply on “Brouwerij Focus – Epe Bier Collectief

Comments are closed.