Brouwerij Focus – De Natte Gijt

Hoppig bier uit Limburg, dat moet van De Natte Gijt komen. Lees hier wie er achter deze brouwerij zitten en waar je ze in levende lijve tegen kunt komen. Disclaimer: de uitleg van de naam hebben we maar weggelaten, dat raadsel mag je zelf oplossen.

Het brouwen van bier begon ooit als een afstudeerproject van Marc aan de HAVO. De leraar scheikunde had een brouwinstallatie thuis staan waar de scholieren gebruik van mochten maken. Later gingen de broers in de schuur zelf aan de slag.

In 2011 wonnen ze met hun bier uit de box Hop met de Gijt het Open Nederlands Kampioenschap Amateur Bierbrouwen. Deze prijs was het zetje dat nodig was om hun bier op de markt te brengen. Rudy is tegenwoordig de brouwmeester, Marc doet de verkoop en de klantrelaties.

De Natte Gijt is een zogenaamde huurbrouwer, dit wil zeggen dat ze niet over een eigen brouwinstallatie beschikken maar hun bier op een andere locatie brouwen. De proefbrouwsels worden nog wel steeds achter in de schuur van Marc gebrouwen. Hier wordt ook al het bier opgeslagen, een kleine goudmijn goed verstopt in een woonwijk in Weert.

 

De Brouwschuur in Weert

Binnen bij de huidige brouwlocatie van de Natte Gijt: de Brouwschuur

 

Ze wachten nu het goede moment af om hun eigen brouwinstallatie aan te schaffen en deze op een mooie locatie neer te zetten. Met deze brouwerij hebben ze een sociale inslag voor ogen. Dit omdat Marc en Rudy naast dat ze broers zijn en samen een brouwerij runnen ook eens nog collega’s zijn in de psychiatrie. Het duurt misschien nog even voordat deze droom gerealiseerd wordt omdat de brouwinstallaties de laatste tijd flink in prijs zijn gestegen.

Update 2018: de mannen brouwen hun bier tegenwoordig bij de Brouwschuur in het eigen Weert. Deze brouwerij herbergt een aantal van de betere craftbier brouwerijen van het land zoals Van Moll en De Natte Gijt. Bovendien is er een proeflokaal aanwezig: tip!