Brouwerij Focus – Berghoeve Brouwerij

Het is een stukje rijden, maar dan heb je ook wat. Middenin het Twentse landschap gaat een brouwerij schuil. Hij is vermomd als boerderij, maar makkelijk te vinden. Als ik de weg vraag, blijkt iedereen in de omgeving te weten waar ik het over heb. In 2010 brouwden Geralda en Jurgen er hun eerste liters. Vandaag delen ze het verhaal van de Berghoeve met mij.


Hoe is de Berghoeve Brouwerij ontstaan?

De Berghoeve brouwerij kwam tot stand door de samenkomst van drie elementen: Geralda, Jurgen en de boerderij. De eigenaren ontmoetten elkaar tijdens hun studie. Bij de opleiding Levensmiddelentechnologie ging aandacht naar technieken op het gebied van zuivel en vleeswaren, maar ook drankentechnologie kwam aan bod. De vonk sprong over en al snel deelde ze meer dan alleen hun interesse in bierbrouwen. Ruim 15 jaar van hobbybrouwen en experimenteren gingen voorbij. De pannen met eigen bier promoveerde van studentenkamer naar woonhuis. Dit was het moment waarop een kans zich voordeed. Ze kregen de gelegenheid om in te trekken in het ouderlijk huis van Geralda, een boerderij. Na een uitgebreide verbouwing, werd de brouwerij officieel geopend in 2010. Inmiddels zijn een proeflokaal en een rijk assortiment eigen bieren eraan toegevoegd.

 

Vrijheid, blijheid

Ik vraag Jurgen waar de ambitie ligt voor Berghoeve. Voor hun is het allerbelangrijkste dat de brouwerij een leuk en mooi bedrijf is. Hij en Geralda doen dit met zijn tweeën. Dit met soms wat ondersteuning van buitenaf. Naast het werk op de boerderij werkt hij nog twee dagen per week als consultant op het gebied van levensmiddelentechnologie. Door het klein te houden kan het paar plezier halen uit het werk dat ze doen. “Ik heb liever de vrijheid om te doen wat ik wil, dan een dikke auto op de oprit.”

Ze willen mooie bieren blijven maken en in de toekomst meer aandacht besteden aan seizoensbieren.

 

Uut Eerder Tied

Dit pareltje vind je terug in de maartbox van Hopper. Deze Gerstewijn wordt door de brouwers ook wel een Vintage Ale genoemd. Dit komt omdat ze het bier bewust langer laten staan dan gebruikelijk. Het bier krijgt de kans om langer te rijpen. Het resultaat is een bier met diepe tonen van port en een alcoholpercentage van 10 procent. In de box vind je de Uut Eerder Tied uit 2016. Volgens Jurgen is dit biertje perfect voor het eind van de avond, naast de openhaard met wat mooie kazen.

Naast de Uut Eerder Tied heeft de Berghoeve Brouwerij een ruim aanbod in bierstijlen. Klassieke bieren (bv. de Belgian Ale), moderne bieren (bv. de India White Ale), Barrel Aged bieren en zelfs zure bieren (ze hebben een aparte schuur voor hun bieren van wilde gisting!). Dus stap de deur uit en zoek snel Twente op. Ze hebben een proeflokaal waar de beleving echt tot leven komt!

Mark is al lange tijd fan van deze brouwerij, hieronder een paar bieren die we eerder voor de box selecteerden:

De Vuurdoop (Belgian Ale)
– De Juffer Helena (India White Ale)

 

Jurgen in de zomer en Geralda in de winter

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

One reply on “Brouwerij Focus – Berghoeve Brouwerij

Comments are closed.