Brouwerij Focus – Beerze Bier

Hij was de eerste craftbier brouwer die Mark ontmoette en zijn Beerze Brave was het eerste bier dat we in de bierbox stopten. Het bier van Ivo Kaanen is met recht een begrip in Vessem en omgeving. Hier het verhaal dat Mark in 2014 over hem schreef .  

Herberg / Brouwerij De Gouden Leeuw is een echt familiebedrijf. Sinds 1840 is de brouwerij in de veilige handen van Ivo’s familie. De Gouden Leeuw was een van de eerste brouwers waarmee we zijn gaan praten toen we met het idee voor Hopper kwamen.

Ivo vertelt graag over alles wat met bier en bierbrouwen te maken heeft en heeft zijn eigen duidelijke kijk hierop. Hij heeft dan ook veel te vertellen. Brouwen zit hem niet alleen in het bloed (hij heeft het brouwen van zijn oom Piet geleerd), hij heeft ook vijfentwintig jaar voor Heineken gewerkt is nu al tien jaar brouwmeester van zijn eigen Beerze Bier.

In de grote binnentuin van de oude brouwerij die een paar jaar geleden volledig is gerenoveerd tot herberg legt hij zijn visie over kwaliteit en duurzaamheid neer. Het milieubewuste ondernemen begint bij de ingrediënten die ze gebruiken om het bier te brouwen en strekt tot aan de verpakking waarin het bier wordt verkocht. Nu al staan er in de tuin van de herberg eigen (indrukwekkend grote) hopplanten en in de toekomst willen ze hier ook hun eigen tarwe gaan verbouwen. Om de continuïteit van het bier te kunnen waarborgen wordt het bier nu nog in België gebrouwen, maar er zijn plannen om de brouwerij weer op de originele locatie uit haar as te laten herrijzen.

 

Twee flesjes Beerze Brave en twee slipper

Twee Beerze Brave plus Slippers

 

In het logo van Beerze Bier is een stukje familiehistorie verwerkt. Ivo vond op de zolder van de brouwerij een oude portemonnee met een foto erin. Op deze foto uit 1905 staan zijn opa (rechts) en dienst architect (links) die proosten op de wederopbouw van de brouwerij nadat deze in 1904 was afgebrand. Het logo geeft dit moment weer: het proosten op goede tijden.

De herberg biedt hiervoor nu ruimschoots de mogelijkheid, buiten op een zonnige dag of binnen tijdens het voetballen. Er zijn genoeg gasten die de kwaliteit van het Beerze Bier in de gaten houden.