Bierrijping: Hoe Werkt Het?

Het is niet ongebruikelijk dat mensen wijnen laten rijpen in hun kelders. Dit kun je ook met bier doen! Waarom? Als je de juiste bieren op de juiste manier bewaard, kan de smaak zich verder ontwikkelen. Het maakt smaken zachter, ronder en zoeter. Ben je in voor een experimentje en heb je het geduld om ze te laten liggen? In dit artikel vatten we samen waar je rekening mee moet houden.

 

 Welke bieren?

Niet alle bierstijlen zijn geschikt om te laten rijpen. Het zijn voornamelijk de zoetere, donkerdere en zwaardere bieren die geschikt zijn. Je kunt denken aan Gerstewijn (Barley Wine), Dubbel, Quadrupel, Stout, Scotch, Lambiek en Geuze. De Lambiek en de Geuze zijn zelfs al op houten vaten gerijpt. Let op: gebruik geen bierstijlen met een hoog hopgehalte: hop verliest zijn aroma vrij snel waardoor het bier na een lange tijd heel anders gaat smaken.

 

Hoe bewaar ik de bieren?

De bieren moeten staand bewaard worden op een donkere plek met een stabiele temperatuur tussen de 10 en 15 graden Celsius. Kasten, trapgaten en kelders zijn dus geschikt. Let erop dat de plek niet te nat of juist te droog is. Optimaal is een luchtvochtigheid van 40 – 50 procent. Waarom? Dat staat in dit artikel over bier bewaren.

 

Hoe lang moet ik wachten?

In principe kun je best vijf jaar wachten. Lambiek en Geuze laat je voor het beste resultaat tien tot vijftien jaar liggen. Dan is de ontwikkeling ideaal. De minimum rijpingstijd om echt een verschil te proeven met het verse bier is toch wel één jaar. Echter blijft het jouw keuze wanneer je hem opent. Als je zelfbeheersing verzwakt kun je het natuurlijk eerder uit het rek trekken.

Veel brouwers houden een klein aantal flessen van bepaalde brouwsels op voorraad. Ze houden zo de verandering in smaak over de jaren heen in de gaten. En bij speciale gelegenheden worden de beste jaargangen van het bier uit de secret stash gepakt.

 

Resultaat

Zoals gezegd: het maakt smaken ronder. Bieren worden door rijping zachter of het accentueert een specifieke smaak. Soms tref je tonen van port, whisky of cognac aan. Dit zijn typische aroma’s van veroudering. Andere gevolgen van rijping zijn dat het koolzuur verdwijnt en je bier weinig schuim heeft. Ten slotte een laatste tip: als je bier liggend bewaard, zet het dan een aantal dagen voor consumptie rechtop. Hierdoor zakt de gist naar de bodem.

 

Shortcut voor Luie Mensen

Zoals altijd is er natuurlijk een shortcut voor de luie mens: Barrel Aged bier. In dit geval heeft de brouwer het werk al voor je gedaan. Het originele brouwsel wordt minstens een jaar in een oud wijn/cognac/whiskey vat gerijpt voordat het gebotteld wordt. Je verliest hier wel de oorspronkelijke smaak van het bier mee, maar je wint wel veel tijd en smaak! Je geeft minstens het dubbele uit aan één flesje, maar dat is het leuke aan bier: het gaat hier slechts om een paar Euro.

Of je nou je eigen bier rijpt of een flesje Barrel Aged koopt: het is het zeker waard!

 

=> hier een link naar onze tips om bier het best te bewaren

=> hier een link naar Culy: Mark’s verhaal over de “ Ferrari’s onder de bieren”

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

One reply on “Bierrijping: Hoe Werkt Het?

Comments are closed.