Bierjournal Deel IV – Biersoortenstamboom

Oké, er zijn dus onwijs veel uiteenlopende smaken. Waar te beginnen? Verschillen in smaak komen voort uit verschillen in het brouwproces of de gebruikte ingrediënten. Dit zijn ook manieren om de soorten in te delen. De namen en typeringen kunnen een rol spelen in je verwachting en helpen bij het kiezen. Mits je weet wat ze betekenen…

 

Onderscheid in het brouwproces
Een onderscheid tussen bieren is de temperatuur waarop de fermentatie plaatsvond. Tijdens het brouwproces ontstaat er alcohol en Co2 door de vergisting van suikers. Bij hoge temperaturen, bovengistend bier, kunnen er makkelijker verschillende aroma’s verkregen worden. Dit zijn de Ales en daar vallen onze speciaalbieren vaak onder. Bij ondergistend bier, dat is vergist op een lagere temperatuur, gaat het om Lagers (Pils-varianten). Dit is de basis vanuit waar brouwers bieren indelen, echter zegt het niet direct iets over de smaak. Als jij dus het perfecte biertje probeert te kiezen, dan kan je beter kijken naar stijl.  


Bier kiezen op stijl
De meest bekende termen zijn blond, dubbel, tripel en quadrupel. Op deze volgorde is bier sterker van smaak en heeft het een hoger alcoholpercentage. Naast deze stijlen zijn er nog eindeloos veel andere soorten. Voorbeelden zijn Stout, IPA en Witbier. In de afbeelding zie je een overzicht. Indelen per stijl is de beste manier om bier te typeren, omdat het iets zegt over de smaak die je kunt verwachten.


Familiestamboom
Hoe uiteenlopend ook, het blijft dezelfde familie. In de afbeelding zie je een overzicht van alle opties die je hebt. Gelukkig is drinken minder ingewikkeld. Nu nog begrijpen welke smaken ik kan verwachten bij welke naam. Volgende week begint het echte werk en gaan we proeven met een proefformulier!

 

Mijn naam is Celeste en sinds kort werk ik bij Hopper. Mijn nieuwe baan gaat gepaard met een reis door Nederland Craftbierland. Met een kundig Zytholoog als reisleider en veel experimenten leer ik de mogelijkheden en verhalen achter mijn consumpties. Ben jij ook nieuw hier? Heb je vragen? Of misschien ben je al verder dan ik. Laat het me weten, geef mij tips en ik deel mijn ervaringen met jou. Dit zijn de links naar onze facebook– en instagrampagina. Alle routebeschrijvingen, feiten, verhalen en smaken die de moeite waard zijn, lees je terug in de wekelijkse rubriek.

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren