Bierjournal Deel XII: De Beste Bier Bar 2018

Hopper is zeker niet alleen in haar liefde voor Craftbier en dat blijkt uit de biercafés die als paddenstoelen uit de grond schieten. Na bierproeven met formulieren, blinddoeken en huisgemaakte maaltijden, besluit ik deze week de veilige omgeving van het kantoor te verlaten. Na zorgvuldig online onderzoek heb ik een lijst met veelbelovende bestemmingen.

Voor mijn eerste stappen in de grote bieren-buitenwereld houd ik het toch enigszins dichtbij huis. Alleen Amsterdam ligt onder de loep. Ook de stroomstoring van afgelopen week kon mij niet afschrikken.

 

Bar Joost – Molukkenstraat 33

We komen binnen en er is geen Joost te bekennen. Het is nog vroeg dus ook het publiek moet nog arriveren. Met enige agressie dwingt de barman druipkaarsen in plastic flessen. Joost heeft duidelijk zijn prioriteiten op een rijtje. Temidden van een huiselijke, rommelige sfeer torent een rijke selectie aan Amsterdamse bieren uit. Dit maakt Joost uniek: seulement Amsterdams bier. Ze lijken hier zeker te begrijpen hoe beter bier smaakt.

 

Arendsnest – Herengracht 90

De regen begint weer te stromen en wij vinden onderdak bij het Arendsnest. Uitsluitend Nederlandse bieren, waarvan een ruime keuze op de tap, vullen het menu. Mijn mond zakt pas echt open als ik een grote kast zie met glaswerk. Ze maken echt werk van de smaakbeleving, dat blijkt ook uit de kledij van de barmannen. Met mijn goede keuze in bier verdien ik bij hen een compliment. Als ik mijn Mooie Nel achterover heb gedrukt, is het tijd om door te gaan naar de volgende kroeg.

Café De Spuyt – Korte Leidsedwarsstraat 86

De avondspits is duidelijk begonnen. Het café is klein en bruin met veel zithoeken waar iedereen zich met liefde tussen wurmt, want de sfeer zit er goed in. De muur doet dienst als bierkaart. Terwijl we wachten tot Liander de stroomstoring verholpen heeft en de lichten weer aangaan, schijnen we met kaarslicht naar de vierkante meter die aan Blond is gewijd.

 

De Zotte – Raamstraat 29

Met het Leidseplein in de rug, verschuilt de Zotte zich in de Raamstraat. Daarmee is het café beschermd van het massatoerisme en het geheim van de kenner. Na twee deuren stapte ik het hart van het café binnen. De Belgische menukaart draagt onder andere de bekende namen van de Trappistenbieren. Langs de muren is de richel van de mager verlichte ruimte versiert met bierflessen. Deze verliezen mijn aandacht zodra een volle fles op mijn tafel verschijnt.

 

Tot zo ver de biercafés die ik bezocht. Begrijp me niet verkeerd, Amsterdam heeft er nog véél meer. Echter kon ik inmiddels niet meer op mijn benen staan en besloot ik naar huis te rollen. Volgende week gaat de kroegentocht verder. Op de afbeelding zie je grofweg alle biercafés 2.0 die Amsterdam rijk is. Dus als je inspiratie nodig hebt… Zie ik je daar?

 

 

 

Mijn naam is Celeste en sinds kort werk ik bij Hopper. Mijn nieuwe baan gaat gepaard met een reis door Nederland Craftbierland. Met een kundig Zytholoog als reisleider en veel experimenten leer ik de mogelijkheden en verhalen achter mijn consumpties. Ben jij ook nieuw hier? Heb je vragen? Of misschien ben je al verder dan ik. Laat het me weten, geef mij tips en ik deel mijn ervaringen met jou. Dit zijn de links naar onze facebook– en instagrampagina. Alle routebeschrijvingen, feiten, verhalen en smaken die de moeite waard zijn, lees je terug in de wekelijkse rubriek.