Bierjournal Deel XI: Het Perfecte Glas!

“Jouw elegante glans lokt mijn blik langs je silhouet. Een condensdruppel glijdt via je slanke taille naar beneden. Je perfecte rondingen vullen mijn gretige handen, alsof ze voor elkaar gemaakt zijn. Mijn ogen vervolgen hun weg. Lange benen zetten je op een verdiend voetstuk. De jaloerse blikken om ons heen kunnen mij niet afleiden. Ik trek je dichter naar me toe. Alleen de geur is genoeg om je te kunnen proeven, maar het kan me niet bevredigen. Het wakkert mijn verlangen juist verder aan. Al mijn zintuigen staan op scherp als ik je tegen mijn lippen zet.”  

Craftbier is een beleving. De smaak komt tot leven bij het juiste gezelschap en de juist plek. Voeg daar het perfecte glas en de juiste kennis aan toe en de beleving is compleet. Het gezelschap en de locatie is aan jullie, maar misschien kan ik nog een bijdrage leveren met extra info over het perfecte bierglas.
         

Voeten

Een eigenschap waarin glazen verschillen zijn de steeltjes. Met name bij speciaalbieren wordt voor dit ontwerp gekozen. Waarom? Geen idee. Voor wijnen geldt dat het een praktisch nut heeft. Door het glas vast te pakken bij het steeltje voorkom je dat de temperatuur van het bier verandert. Bovendien blijft het, door gebrek aan vette vingerafdrukken, een lust voor het oog. Ik vermoed dat dat voor bier niet anders is. De Hopperzytholoog bevestigt dit vermoeden.  Ook voorkom je op die manier dat de geur van je hand zich mengt met die van het bier. Echter is het de toegevoegde waarde voor de beleving die de kelk relevant maakt.
    

Taille

Dan is er nog het verschil in de tailles. Sommige glazen worden richting de opening weer slanker. Ondanks de sierlijkheid van het glas, heeft dit wel een concrete functie. 

Door het toelopen van de wand wordt de geur van het bier in het glas gevangen. Daarom blijft hij langer bewaard.
      

Experience

Ik kan eindeloos blij worden van een glas met mooie vormen. Echter is het eindoordeel van Mark duidelijk en onromantisch. Het glas is geheel afhankelijk van jouw voorkeur, omdat hij vrijwel alleen bijdraagt in de smaakbeleving. Alleen een brede opening is daarbij een vereiste, dan kun je tijdens het drinken de aroma’s goed ruiken.

Goed bier is goed bier en geen slecht bier wordt beter van een goed glas. Wat je brengt op de volgende vraag: Wat is jouw type?

 

Mijn naam is Celeste en sinds kort werk ik bij Hopper. Mijn nieuwe baan gaat gepaard met een reis door Nederland Craftbierland. Met een kundig Zytholoog als reisleider en veel experimenten leer ik de mogelijkheden en verhalen achter mijn consumpties. Ben jij ook nieuw hier? Heb je vragen? Of misschien ben je al verder dan ik. Laat het me weten, geef mij tips en ik deel mijn ervaringen met jou. Dit zijn de links naar onze facebook– en instagrampagina. Alle routebeschrijvingen, feiten, verhalen en smaken die de moeite waard zijn, lees je terug in de wekelijkse rubriek.

One reply on “Bierjournal Deel XI: Het Perfecte Glas!

Comments are closed.