Bierjournal Deel X – Craftbier Mythbusters; Wat is waar?

Over bier bestaan een aantal misverstanden. Dat kunnen we niet hebben. In deze editie van de Bierjournal helpen we ze uit de wereld.


1. Zo koud mogelijk serveren

De boodschappen zijn gedaan en de bieren worden zo snel mogelijk in de koelkast gezet. In sommige gevallen verleidt het ongeduld ons richting de vriezer. Ijskoud is bier op zijn best… Niet dus. In de zomer kan een koud pilsje heerlijk verfrissend zijn. Echter komt de smaak in veel gevallen beter tot zijn recht als het bier voor het drinken al even buiten de koelkast stond. Dit geldt met name voor speciaalbieren. Onze vuistregel is: haal het bier een half uur van tevoren uit de koelkast.

 

2. Liever uit de fles dan uit een blikje

Ook dit hoeft niet waar te zijn. Sommige mensen vinden het prettiger drinken, maar de smaak blijft beter bewaard in blik. Dit komt doordat glas licht doorlaat en dat is van invloed op de smaak en het bier gaat ervan stinken. Als je een flesje op een donkere plek bewaard, dan kun je natuurlijk gelijke kwaliteit verwachten.

 

3. Liever tap dan fles

Als het even kan, dan liever tap? Tap is niet per definitie beter. Het is afhankelijk van de tapper en het bier. Meer weten? Op Hopperpedia werd er een artikel gewijd aan tap versus fles. Lees het artikel hier.

 

4. De kleur van het bier zegt iets over het alcoholpercentage

Sommige beginners blijven ver van de donkere kleuren. Ze verwachten na het drinken gelijk de taxi te kunnen bellen. Het alcoholpercentage staat echter los van de kleur. Een goed voorbeeld is de OAK Afschot van het Epe Bier Collectief, deze is erg donker en slechts 5,4 procent.

 

5. De bierbuik

Let je op de lijn? Neem gerust nog een biertje, want de bierbuik bestaat niet. Natuurlijk zitten er calorieën in bier, maar dit is een hoeveelheid vergelijkbaar met wijn. Dezelfde vergelijking kun je maken met een witte boterham. Als je een heel brood eet, helpt dit de lijn niet. Een aantal boterhammen moet gewoon kunnen. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die een gematigde hoeveelheid alcohol drinken gemiddeld slanker zijn dan mensen die nooit drinken.

Geloof je het niet? Mark interviewde onze huisdokter en binnenkort verschijnt er een artikel op Culy. Houd onze Facebook in de gaten en blijf op de hoogte!

 

6. India Pale Ale komt uit India

India Pale Ale komt uit… Engeland! In de tijd van de kolonisatie emigreerde veel Engelsen richting India. Door het gemis van bier in hun nieuwe woonplaats, ontstond de ambitie om bieren te importeren. Echter duurde de reis zo lang, dat dit ten koste ging van het bier. Op deze manier ontstond, volgens de legende, het idee om hop toe te voegen. Dit verlengde de houdbaarheidsdatum en maakte het bier bitter. India Pale Ale werd geboren. Meer weten? Bekijk het hele verhaal over de IPA in het artikel van Culy.

 

Mijn naam is Celeste en sinds kort werk ik bij Hopper. Mijn nieuwe baan gaat gepaard met een reis door Nederland Craftbierland. Met een kundig Zytholoog als reisleider en veel experimenten leer ik de mogelijkheden en verhalen achter mijn consumpties. Ben jij ook nieuw hier? Heb je vragen? Of misschien ben je al verder dan ik. Laat het me weten, geef mij tips en ik deel mijn ervaringen met jou. Dit zijn de links naar onze facebook– en instagrampagina. Alle routebeschrijvingen, feiten, verhalen en smaken die de moeite waard zijn, lees je terug in de wekelijkse rubriek.