Bierjournal Deel VIII: Een kwestie van chemie; de stappen van een brouwproces

Thee van graan, snap je? Na, en dan wordt die suiker dus alchohol… Hè? Ben jij nieuwsgierig wat een brouwproces precies inhoudt? Ik ben eens in de boeken gedoken en zal het in gewoon Nederlands uitleggen.

Stap 1: Boodschappen doen

Om bier te maken, heb je vier hoofdingrediënten nodig: graan, water, hop en gist. Gerst is het meest gebruikte graan. Van tevoren is dit gedroogd en ontkiemd door de boer, wat het tot mout maakt. Het is nu nog aan de brouwer om het te kneuzen (schroten). Door dit te doen kan alle zetmeel goed uit de mout worden opgenomen door het water.

Stap 2: Even laten trekken

De brouwer laat mout trekken als thee. Zetmeel wordt omgezet tot suikers, dus het resultaat is een zoet mengsel. Net als de graansoort, is de gebruikte temperatuur van invloed op de smaak. Brouwers gebruiken meestal meerdere temperaturen om het gewenste resultaat te bereiken. Door hop toe te voegen kunnen bitterheid en aroma worden beïnvloed. Aan het eind van deze stap filteren ze de vloeistof.

Stap 3: Chemische reactie

Vervolgens wordt er gist toegevoegd. Gist is een schimmel en ook hier bestaan veel verschillende soorten van. De gist reageert met de suikers die in het water zitten. Daardoor kan de gist zich vermenigvuldigen en ontstaat er alcohol en CO2. Een bijeffect is het ontstaan van esters, ook deze geven extra smaak en aroma aan het bier. Na een periode van ongeveer een maand is het chemische proces voltooid. Na het filteren van het resultaat is het bier klaar.

Stap 4: Cheers!

Na bloed, zweet en tranen is het tijd voor een goed gevuld glas eigen werk. De verschillen tussen bier  komen door verschil in de ingrediënten, tijd en temperatuur. Hierin is eindeloos veel variatie mogelijk. Het is dus geen wonder dat er steeds nieuwe bieren verschijnen.

Hopper steekt haar handen uit de mouwen! Volgende week lees je in de Bierjournal hoe we aan onze eigen liters beginnen! Ontdekkend leren is immers de meest effectieve manier.

BewarenBewaren