Bierjournal Deel VI – Foodparing: zalm, stoofvlees, rijst en brownie

Het geluid van krakende hersenen en het tikken op een toetsenbord vervaagt langzaam bij de geur van stoofvlees. De vergaderzaal is omgetoverd tot een tijdelijke keuken en in een poging mijn concentratie te behouden, forceer ik mijn gedachten naar het beeldscherm. De hele middag stond Mark, Hopperzytholoog, zich uit te sloven. Tot de volgende woorden over de werkvloer galmde: “Aan tafel.”

Wat een topbaan!

 

De principes van foodparing
Bij foodparing gaat iemand op zoek naar een bier dat het eten complimenteert en andersom. Daarbij wordt rekening gehouden met de smaak die in beide gerechten het meest dominant is. De bieren kunnen toevoegen aan de balans van een gerecht of een spotlight zetten op haar heerlijkheid. Daarbij is het belangrijk dat de intensiteit van de smaken vrijwel gelijk is. Anders valt één van beide in het niet. Vaak neemt binnen een menu de smaakintensiteit per gang toe. Misschien helpen een aantal voorbeelden om jullie te inspireren.


Zalm & Witbier
Het voorgerecht bestond uit een toast met zalm, romige crème fraîche en bieslook. De lage intensiteit sluit goed aan bij een witbier. De ietwat zure smaak past goed bij de vettigheid van zalm. Wij proefden de Nirvana van Van Moll en de Big Wave van Kona. Na zorgvuldige overwegingen werd de Nirvana (het echte witbier) tot beste match gekozen.


Stoofvlees & Dubbel
Het stoofvlees met champignon en ingekookte bier werd aangevuld met een Dubbel on the side. De Naeckte Non bleek zo zoet dat het gerecht, dat zelf ook zoet is, uit balans raakte. Een ander bier dat ook inspeelt op de primaire zoete smaak van het stoofvlees, maar een milde bitterheid heeft die de zoetheid contrasteert, is de Grimbergen Dubbel: score.


Koreaanse pittige rijst & IPA
De pittige rijst is een goede combinatie met bitter bier. Het bier lest de dorst en contrasteert de pittigheid, hier worden ze allebei milder van: een klassieke combi. De Strakke IPA van De Natte Gijt is een goede aanrader!


Chocola met kersen & Barley Wine
Bij de laatste gang van het menu is de smaakintensiteit het hoogst. Je hebt veel ruimte om gewaagde smaken op te zoeken. Zoet bier kun je het best voor deze gang bewaren, omdat zoet de maag sluit. Dit is precies wat we deden het Chocobier (van het Vogeltje, de Bird Brewery) en de Bommen & Granaten van De Molen.


Zelf proberen?
Heb je zelf een gerecht in je hoofd? Of misschien een biertje? Kies je combinatie dan op basis van de primaire smaken. Je kunt in het gerecht een smaak accentueren of juist het contrast opzoeken. Met andere woorden: je kunt een zoet gerecht combineren met een zoet bier, maar ook het contrast gebruiken tussen pittig en bitter om beide milder te maken.

De beste manier om erachter te komen wat werkt, is natuurlijk proberen en proeven.

 

 

Mijn naam is Celeste en sinds kort werk ik bij Hopper. Mijn nieuwe baan gaat gepaard met een reis door Nederland Craftbierland. Met een kundig Zytholoog als reisleider en veel experimenten leer ik de mogelijkheden en verhalen achter mijn consumpties. Ben jij ook nieuw hier? Heb je vragen? Of misschien ben je al verder dan ik. Laat het me weten, geef mij tips en ik deel mijn ervaringen met jou. Dit zijn de links naar onze facebook– en instagrampagina. Alle routebeschrijvingen, feiten, verhalen en smaken die de moeite waard zijn, lees je terug in de wekelijkse rubriek.