Bierjournal Deel V – Proefformulier, even serieus

Terwijl de smaak van een Tripel door mijn mond rolt, zoek ik in gedachte naar woorden. Met ‘Het smaakt naar bier…’ Kom je niet ver in dit wereldje. Deze week zocht ik naar de manier om smaken te omschrijven. Velen gingen ons voor in die zoektocht. Dat scheelt, want het geeft ons een paar handvatten. Met een zytholoog aan mijn linkerhand en een proefformulier in mijn rechter, begon het echte werk.


Zien
Uiterlijk is niet alles, maar in het geval van bier zegt het veel over de smaak en kwaliteit. Zo zegt de witte schuimkraag dat het bier niet gebrand is en dus niet rokerig zal smaken. Helder bier is vaak gefilterd bier en de kleur verraad vaak de stijl die je kan verwachten.


Ruiken
Geur speelt een belangrijke rol in de smaakbeleving van bier. Bovendien kent bier een breed spectrum aan smaken die je tegen kunt komen. Ik moest mijn neus de tijd geven om de verschillende geuren te onderscheiden. Honing, hop, citrus, alcohol, mout, etc.


Smaak
De laatste stap, mijn persoonlijke favoriet, het bier drinken. Na de zoete en lichte blond Manus, zocht ik verschillen tussen de uitgebalanceerde Triple Trouble en het bitterzoete Hemelvuur. Opdat ik iedereen voortaan mag adviseren welke smaakpaletten zij zullen ontdekken.


Eerst proeven, dan geloven
De beleving van bier is aanzienlijk complexer als je de tijd neemt om zorgvuldig stil te staan bij je ervaring. In je zoektocht naar woorden en poging om in je geheugen te registreren wat jouw mening was, kan een proefformulier een uitkomst zijn. Het geeft je suggesties en houvast. Bovendien kun je gevonden schatten bewaren en onthouden. Ook de profs maken gebruik van proefformulieren. Omdat deze al behoorlijk complex zijn, zijn we er een aan het maken met de basics. De essentie is erin gevangen en het heeft toegankelijkheid voor beginners.

 

Mijn naam is Celeste en sinds kort werk ik bij Hopper. Mijn nieuwe baan gaat gepaard met een reis door Nederland Craftbierland. Met een kundig Zytholoog als reisleider en veel experimenten leer ik de mogelijkheden en verhalen achter mijn consumpties. Ben jij ook nieuw hier? Heb je vragen? Of misschien ben je al verder dan ik. Laat het me weten, geef mij tips en ik deel mijn ervaringen met jou. Dit zijn de links naar onze facebook– en instagrampagina. Alle routebeschrijvingen, feiten, verhalen en smaken die de moeite waard zijn, lees je terug in de wekelijkse rubriek.

 

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren