Bierjournal Deel IX – Als liefde niet werkt, dan maar agressie

Hopper bewondert de toewijding van de microbrouwer. Met zorg en aandacht brouwen ze de exclusieve liters naar eigen recept. Met een flinke dosis kennis, keurt de zytholoog bieren voor ze in de box terechtkomen. Maar ja, langs de zijlijn heb je makkelijk praten. Daarom steken we vandaag onze handen uit de mouwen. Hopper brouwt!


Voorbereiding is het halve werk

Vorige week vertrokken we uit Almere, waar de brouwmarkt zit, met een mooie selectie aan ingrediënten. Althans, ik vermoed dat het een mooie selectie is. Tussen het eindeloze aanbod van verschillende mouten in, heb ik me op een veilige afstand van het keuzeproces gehouden. Pale Ale MD en CaraBelge overleefden de keuring.

Vandaag begon met de inventarisatie. Na een zorgvuldige schoonmaak, schroten we het mout. Schroten is het kapot maken van de graankorrels. Dat maakt dat de eiwitten goed opgenomen worden in het water. Mijn collega Wouter ging de confrontatie aan. Hij en de plastic kom leerden op de harde manier dat een schroot machine ondergewaardeerd wordt.


Warm, warm, warm

Pitje aan, pitje uit. Bier brouwen is een dans van temperaturen. Met het oplopen van de temperatuur, stijgt ook de spanning. We staren naar de grauw gekleurde drap en wachten op het startschot. Een timer verteld ons dat de pit weer aan mag, we gaan van62 graden naar 72. De ramen zijn beslagen als de verlossende ringtone klinkt.

 


Helemaal niks

Na het filteren, werden de laatste ingrediënten toegevoegd: gist, twee soorten hop en kandijsuiker. Een uur later is het proces voltooid. Dat wil zeggen, het proces van vandaag. Vanavond lopen we namelijk met lege handen het pand uit. Pas over een maand kunnen we de vruchten van ons werk proeven. Geduld is een schone zaak en iets waar ik weinig van heb. Een andere keus heb ik echter niet. Vandaag trek ik gewoon een fles van een zeer gewaardeerde collega open. Over een maand zullen we weten. Dan ben jij de eerste die hoort of het resultaat gedenkwaardig is op een positieve óf negatieve manier.

 

Mijn naam is Celeste en sinds kort werk ik bij Hopper. Mijn nieuwe baan gaat gepaard met een reis door Nederland Craftbierland. Met een kundig Zytholoog als reisleider en veel experimenten leer ik de mogelijkheden en verhalen achter mijn consumpties. Ben jij ook nieuw hier? Heb je vragen? Of misschien ben je al verder dan ik. Laat het me weten, geef mij tips en ik deel mijn ervaringen met jou. Dit zijn de links naar onze facebook– en instagrampagina. Alle routebeschrijvingen, feiten, verhalen en smaken die de moeite waard zijn, lees je terug in de wekelijkse rubriek.

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren