Bier Bewaren: 3 Tips

Helaas: bier heeft een beperkte houdbaarheid. Als je ooit de tijd nam om een fles zorgvuldig te bestuderen, zag je dat de ‘tenminste houdbaar tot’-datum ook op bierflesjes staat. Dit is echter een richtlijn. Wij leren je hier hoe je bier over een langere tijd kunt bewaren. En minstens even belangrijk: door de tips vanaf het begin toe te passen, bewaak je ook vóór het verlopen van de houdbaarheid de smaak.

 

Liggend of staand?

Maakt dat uit? Jazeker! Een kroonkurk is gemaakt van metaal. Als het bier langere tijd in aanraking is met het metaal, zet dit een reactie in gang (oxidatie). Dat verandert de smaak van het bier. Daarom hoor je deze bieren staand te bewaren. Heel soms hebben de flessen gewone kurken. Deze kunnen juist beter liggen, op die manier droogt de kurk niet uit.

 

Lights out

Ook licht brengt een reactie op gang. Men spreekt over licht als de grootste vijand van bier. Als bepaalde stoffen die in hop zitten in aanraking komen met licht gaan ze stinken. Hop + licht = stank. Het is dus verstandig om een donkere plek te vinden voor je bier. Hier komt het voorbeeld van de kelder weer om de hoek kijken. Maar een donkere gangkast is ook prima.

 

Temperatuur

Het is vooral belangrijk dat de temperatuur waarin het bewaard wordt enigszins constant is. Optimaal zijn temperaturen tussen de 1 en 15 graden Celsius. Als je van plan bent het bier binnen twee weken op te drinken, kan het prima op kamertemperatuur bewaard worden. Temperaturen hoger dan kamertemperatuur zijn nooit een goed idee.

 

Bierrijping

Je kan bier ook bewust bewaren. Door het bier maanden/jaren de tijd te geven in de juiste omstandigheden, kan de smaak zich verder ontwikkelen. Interesse in een bier experiment?

=> Lees het artikel over Bierrijping hier!


PS op een bier met een alcoholpercentage van 10% of hoger hoeft geen houdbaarheidsdatum te staan. Daarom brouwde Antoinette van brouwerij Liefde haar Ware Liefde naar 10%. Want echt liefde vergaat niet….

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

One reply on “Bier Bewaren: 3 Tips

Comments are closed.