Abdijbier vs. Trappistenbier – Wat is het verschil?

Als je in de richting van de monniken dacht, dan zit je goed. Beide termen zeggen officieel niks over de smaak, maar alles over de afkomst. Deze bieren voldoen aan een aantal eisen waardoor ze de naam kunnen gebruiken.

Abdijbier

En hier komen we meteen in de problemen met het herkomst verhaal: Abdijbier is namelijk in tegenstelling tot Trappistenbier geen officieel beschermde titel. Iedereen kan een Abdijbier op de markt brengen. De brouwerij kan aan een Abdij verbonden zijn maar dit is geen vereiste, zo zijn er zelfs bieren op de markt die verwijzen naar een kloostergemeenschap die niet bestaat! Deze vorm van marketing maakt het erg lastig om een juiste betekenis aan de Abdijbieren toe te kennen. Onze ervaring is dat het label Abdijbier juist wel een goede indicator van de smaak van het bier is. De meeste Abdij- en Trappistenbieren vertonen grote overeenkomsten in receptuur, en zodoende ook in smaak. We komen later terug op de karakteristieke smaak van de Abdijbieren.

Om te voorkomen dat er verwarring ontstaat over de term ‘Abdijbier’, is in België het keurmerk Erkend Belgisch Abdijbier in het leven geroepen. Een biermerk krijgt uitsluitend dit keurmerk als het daadwerkelijk verbonden is aan een (bestaande!) Belgische kloostergemeenschap. Zo zij er een aantal voorschriften om dit keurmerk te mogen voeren, deze zijn vergelijkbaar aan de eisen die aan de Trappistenbier worden gesteld.

 

Trappistenbier

Een Trappist is een monnik afkomstig uit een stroming binnen de Cisterciënzerorde van Strikte Observantie. Deze monniken stichtten internationaal nieuwe kloosters en produceerden hun eigen voedsel en producten voor verkoop. Zo begon ze ook met het brouwen van bier. In 1997 stelde de Internationale Vereniging Trappist eisen op om te voorkomen dat commerciële merken de term over zouden nemen. Dit zijn de eisen:

  • Het bier is gebrouwen door of onder toezicht van Trappistenmonniken
  • Het brouwproces gebeurt binnen de muren van de abdij
  • Het grootste deel van de winst moet aan sociale werken worden besteed

 

Smaak

Officieel zeggen de titels Abdijbier en Trappistenbier alleen iets over de herkomst van het bier, maar in de smaak en receptuur zijn grote overeenkomsten te vinden.
Allereerst worden binnen kloostermuren vaak dezelfde bierstijlen gebrouwen. Traditioneel gezien brouwen monniken uitsluitend Blonde bieren, Dubbels, Tripels en Quadrupels. De stijl zegt iets over de receptuur en dus de smaak.
Waar er buiten de kloostermuren uitgebreid geëxperimenteerd wordt, blijven monniken dichtbij de klassieke smaakprofielen. Je kan dus een vergelijkbare smaak en kwaliteit verwachten van een Abdij- of Trappistenbier. In de regel zijn ze vol van smaak, zoet, fruitig en kruidig met een gemiddelde bitterheid.

⇒ Nieuwsgierig naar meer informatie over de klassieke bierstijlen en hun smaakprofielen? Klik hier.


Dat de overeenkomsten in smaak zo groot zijn is grotendeels toe te schrijven aan de giststam die de brouwerijen hanteren. Zo gebruiken vrijwel alle Trappisten dezelfde of een vergelijkbare giststam. De bekendste is de fameuze ‘Westmalle gist’. Deze huisgist van Westmalle wordt ook binnen de muren van de Westvleteren- (ook St. Bernardus), Achel- en Spencerbrouwerijen gebruikt. Deze gist produceert veel bananen-esters. Ook de Chimay- en Rochefortgist zijn als broer en zus. Orval is de enige vreemde eend in de bijt doordat ze een (gecultiveerde) wilde gist toevoegen aan hun bier. Deze gist (BRETT-gist) veroorzaakt hun karakteristieke lichtzure smaak.

De Trappistengisten zijn zo legendarisch dat ze vele malen zijn nagemaakt en gekopieerd (je kunt simpelweg het gistdepot uit het flesje opkweken!). De commerciële varianten hiervan hebben uiteraard een andere naam gekregen, maar als je de Wyeast Trappist High Gravity 3787 uit de schappen pakt, heb je feitelijk de beroemde Westmalle gist in handen. Andere voorbeelden zijn de Wyeast Belgian Witbier 3944 en Wyeast Belgian Strong Ale 1388.

Kortom, als jenet zoals de monniken een volmondig bier met diepe smaak vol esters (fruit) wilt brouwen, is de eerste stap het kopen van de juiste gist. Volg het voorbeeld van de Trappistenmonniken en gebruik een Trappistengist!

 

 

2 replies on “Abdijbier vs. Trappistenbier – Wat is het verschil?

Comments are closed.